Artikler

Udskriv

Gruppen mod atomaffald i Struer kommune

Da Atomstation Risø blev indviet på halvøen af samme navn nord for Roskilde i 1958, var begejstringen stor, atomfysiker, nobelprismodtager samt kong Fredrik var blandt de prominente gæster, og danskerne øjnede en fremtid som en moderne nation, hvor kernekraften skulle spille en central rolle.

I dag er begejstringen kølet voldsomt ned. I 1985 besluttede Folketinget, at Danmark aldrig skal have kommerciel atomkraft, og i 2003 begyndte man at rive de tre små forsøgsreaktorer ned på Risø, hvorved landet, kom til at stå med et atomaffaldsproblem.

Nedrivningen af Risø er blevet en dyr affære, alene nedrivningen forventer man vil koste omkring en mia. kr. 

 

Der er bygget nye lagerhaller på Risø til deponeringen, med eget rensningsanlæg så de kan kontrollere udslippet fra lageret. Det radioaktive materialer er pakket i tromler/container foret med beton og bly for at stoppe strålingen fra affaldet.

Affaldet er sågodt pakket og forsejlet, så man kan gå inde i hallerne mellem containere og tromler uden at få for meget stråling, derfor har vi svært ved at se at der skal bekostes yderliger 0.5 mia. kr. på at flytte affaldet.

Roskilde kommune har planlagt en udviklingspark for cleantech,hvor de håber på at kunne trække firmaer fra hele kloden til, desuden skal parken kunne rumme uddanelses- og konferencefaciliteter, gæsterboliger, forskerpark, energihøjskole m.v. 

Ud fra disse høje mål vil det være ganske naturligt, at vi fra Vestjylland har den opfattelse, at atomaffaldet skal forblive på Risø, hvor fremvisninge kan dokumentere, at atomaffaldet kan opbevares i dertil egnede beholdere og containere, som ikke er nedgravede, og derved kan kontrolleres visuelt og være under kontrol.

Et videnskabeligt forskningseventyr bør ikke slutte med "gravskriften": Glemt er gemt

Risø´s videnskabelige foskningseventyr og det efterladenskaber skal forblive, hvor det begyndte og ikke slutte andre steder.

Wednesday the 20th. Gruppen mod atomaffalds depot i Struer kommune