Artikler

Udskriv

 

Føljetonen Vildledning om atomaffald

                                                                                 Tirsdag 2. oktober 2012 kl: 15:00 af: Anne Albinus, Herning

Den 3. maj 2011 stillede Per Clausen, EL, følgende spørgsmål til indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder: »Kan ministeren bekræfte, at det slutdepot der planlægges i Danmark kun kan indeholde kortlivet lav- og mellemradioaktivt affald fordi det »kun« skal være sikkert i 300 år, og dermed hverken må indeholde højradioaktivt affald eller langlivet mellemradioaktivt affald«.

Den 25. maj 2011 svarede ministeren bl.a.:

 

»Da depotet vil komme til at indeholde langlivede isotoper, vil man i den forbindelse med sikkerhedsanalyserne regne flere tusinde år frem i tiden. Sikkerhedsanalyserne i de netop afsluttede forstudier til depotet indeholder beregninger af konsekvenserne af udslip fra depotet op til 10.000 år fra fyldningen af depotet og den følgende spredning af disse udslip op til 1.000.000 år. De endelige og mere detaljerede sikkerhedsanalyser, som skal udføres, når den endelige lokalitet er valgt, vil på samme tid regne langt frem i tiden«.


Hokus Pokus! Det første depot i verden, »den danske model«, et depot 30-100 meter under jorden, hvor man ved hjælp af sikkerhedsanalyser kan sikre, at langlivede isotoper som det ultragiftige plutonium-239 ikke slipper ud. Det kan måske blive et nyt dansk eksporteventyr? Spøg til side.
I udlandet tager man ikke så let på håndtering af radioaktivt affald, som man tilsyneladende nu er i gang med i Danmark i forbindelse med ønsket om at få affaldet væk fra Risø.
I Frankrig er det f.eks. forbudt at grave plutonium ned. Et dybt geologisk depot, som Finland er ved at opføre som det første land i verden, opererer med en sikkerhedshorisont på 100.000 år. I Frankrig og Belgien forsker man stadig i dybe geologiske depoter. Og hverken i Norge eller Belgien slutdeponerer man langlivet mellemaktivt affald under jorden, som Danmark har til hensigt at gøre. Det mellemlagrer man oppe over jorden. Det depot Danmark påtænker er ikke et dybt geologisk depot.
Det er foruroligende at være vidne til, hvordan Ministeriet for Sundhed via sit forplumrede svar på et konkret og berettiget spørgsmål fra Per Clausen forsøger at luske slutdepotet igennem.
I det radioaktive affald på Risø er der desuden tønder med »historisk affald«, som ingen kender indholdet af. I Sverige klassificeres »historisk affald« som langlivet mellemaktivt affald, og sådant kan ikke komme i et depot som det kommende danske sammen med kortlivet mellemaktivt affald.

Thursday the 21st. Gruppen mod atomaffalds depot i Struer kommune